[Sci Vie logo]

Curing and properties of spruce bark tannin-based foams

Matjaž Čop and Milan Šernek Curing and properties of spruce bark tannin-based foams. In: Gozd in les : gozd in les - certificiranje v gozdarstvu in lesarstvu : znanstveno srečanje , 30. maj 2013 , Gozdarski inštitut Slovenije Ljubljana.

[img]
Preview
PDF - Published Version
Download (344Kb) | Preview

  Abstract

  Lastnosti pen so v največji meri odvisne od njihove sestave. V raziskavi smo proučevali vpliv deleža tanina in katalizatorja v sestavi pene na porast temperature med penjenjem in gostoto končnega proizvoda. Z reometrom in diferenčnim dinamičnim kalorimetrom smo spremljali utrjevanje pen. Ugotavljali smo vpliv dodanega glicerola in temperature na hitrost reakcije. Izkazalo se je, da višji delež tanina v sestavi vpliva na zamik pričetka reakcije in nižanje gostote pene. Višji delež katalizatorja vpliva na zgodnejši začetek reakcije, vendar ne vpliva na gostoto pene. Dodatek glicerola zniža vrednost elastičnega modula pen in podaljša čas njihovega želiranja. Utrjenost pen je v močni povezavi s temperaturo med utrjevanjem.

  Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
  Keywords: differential scanning calorimetry density foam rheometry tannin temperature curing
  Link to COBISS: http://cobiss5.izum.si/scripts/cobiss?ukaz=DISP&id=1112294552510268&rec=2&sid=1
  Divisions: Biotechnical Faculty, Department of Wood Technology > Chair of adhesive bonding, wood composites and surface treatment
  Item ID: 95
  Date Deposited: 06 Dec 2013 11:36
  Last Modified: 26 Nov 2015 13:04
  URI: http://eprints.gozdis.si/id/eprint/95

  Actions (login required)

  View Item